KOMMENTAR

Ikke alle reagerte med forferdelse på Hamas' drap på hundrevis av israelske sivile. Mange steder i verden ble angrepene feiret, skriver Nils August Andresen. Bildet er fra en pro-palestinsk demonstrasjon i 2014.

Når man feirer massakrer på sivile

Hvordan skal vi forstå at mennesker både i Midtøsten og i Vesten feirer brutale drap på jødiske israelere? Og hva har det å si for konflikten?

Publisert Sist oppdatert

Verden over er mennesker blitt sjokkert – i betydningen opprørt, snarere enn overrasket – over de målrettede, kaldblodige drapene på hundretalls uskyldige israelske sivile. Hamas skjøt tilfeldige mennesker i gatene, og voldtok og massakrerte ungdom på en musikkfestival. Historiene om drepte barn i kibbutz Kfar, med historier om halshugde babyer, er grusomme. Akkurat hva som er skjedd, er uklart – utover at det er snakk om brutal og kaldblodig nedslakting av de aller mest forsvarsløse. Omfanget er forferdelig. Detaljene er kvalmende.

Feiringen

Men ikke alle reagerer med forferdelse. Og det er ikke bare på Vestbredden mange feiret angrepene. Over hele Midtøsten har folk danset i gatene og delt ut søtsaker. I Berlin måtte politiet gripe inn i en feiring av volden. I London viftet folk med palestinske flagg. I Sydney førte angrepene til gledesutbrudd. Lignende reaksjoner finnes i alle samfunnslag: Ved Columbia-universitet i New York skrev gruppen Columbia Students for Justice in Palestine at angrepene var et «historisk øyeblikk for palestinerne i Gaza».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS