NYHET

Olavsvollen er et unikt minnesmerke fra Olav den Hellige. Nå blir det ny bilvei der.

– Man betaler i dyre dommer for å ødelegge Olavsvollen uten å få noen viktig gevinst, sier lokalpolitiker.

Publisert Sist oppdatert

På begynnelsen av 1000-tallet – kanskje var det 1016 – anla Olav den Hellige et festningsverk ved Sarpsfossen. Det skal ha vært en voll som var omlag 650 meter lang og to meter høy, kanskje med vollgrav, omringet av et boligområde. Dette var byen Borg – derav «Sarpsborg».

I 1702 raste deler av Olavsvollen og Borg ut i Glomma. Men fortsatt står en del igjen. Og vollen er i følge Riksantikvaren «det eneste kjente vollanlegg i Norge fra middelalderen» og «er derfor unikt i norsk sammenheng». Som alle kulturminner fra før 1537, er Olavsvollen automatisk vernet i henhold til § 4 i kulturminneloven. Vollen er dessuten den eneste betydelige restene av Olav den Helliges kongedømme.

På slutten av 1800-tallet ble det imidlertid bygd et jernbanespor som pløyer igjennom deler av festningsverkets rester – noe som i seg selv sier en hel del om den historiske viljen til å ivareta Olavsvollen. Og i «Nasjonal transportplan 2018–2029» ble det planlagt å doble dette jernbanesporet så vel som å utbygge bilveien som går langs jernbanesporet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS