NYHET

Statsminister Jonas Gahr Støre
Statsminister Jonas Gahr Støre

– Vi må erkjenne at intensivkapasiteten i Norge ikke er god nok

Vi har mange nok respiratorer, men ikke tilstrekkelig personell, fortalte statsminister Jonas Gahr Støre Stortinget i dag. Han advarte samtidig opposisjonen mot å jage overskrifter og skape frykt idet vi er på vei inn i en ny fase av pandemien der vi må lære å leve med viruset.

Publisert

Under sin redegjørelse for Stortinget lanserte Jonas Gahr Støre i dag flere forslag til forholdsvis milde smitteverntiltak for å begrense koronasmitten:

«Vi må samle oss om grep som gjør at vi kan håndtere situasjonen. På den ene siden må vi finne de tiltakene som gjør at vi unngår overfylte sykehus og for stor belastning på helsevesenet. På den andre siden må vi unngå en ny nedstengning med de store sosiale og økonomiske konsekvensene vi vet det vil ha», uttalte statsministeren fra Stortingets talerstol.

Det viktigste tiltaket Støre vektla i sin tale var derfor vaksiner. «Det aller viktigste tiltaket akkurat nå, i ukene som er igjen av 2021, er derfor at alle over 65 år så raskt som mulig får en oppfriskningsdose. Klarer vi det, vil det redusere behovet for mer inngripende tiltak betraktelig», uttalte Støre. Men han lanserte også noen nye anbefalinger knyttet til økt bruk av munnbind og hjemmekontor i kommuner med høyt smittetrykk.

Om kapasiteten i helsetjenesten utdypet Støre at det var viktig å sørge for at denne ikke ble overbelastet, og la samtidig til at han ikke anså dagens kapasitet som god nok. «Vi må erkjenne at intensivkapasiteten i Norge ikke er god nok. En begrenset intensivkapasitet i sykehusene legger nå sterke føringer på nødvendigheten av tiltak som igjen kan ha store konsekvenser for samfunnsøkonomien. Dette må vi gjøre noe med, det tar tid, men kapasiteten må styrkes», sa Støre og utdypet om vi har nok respiratorer, men mangler kompetent personell i tilstrekkelighet.

Avslutningsvis poengterte Støre at Regjeringen ikke vil bygge sin håndtering på en illusjon om at smitten kan bli borte, og frarådet opposisjonen fra å jage opp stemningen: «La oss nå, på terskelen til en neste fase av pandemien, den hvor vi skal kontrollere viruset, beskytte helsevesenets vårt og hindre nedstengning, vise oss fra vår beste side i denne sal. Ikke skape frykt. Ikke jage overskrifter. Tjene som best vi kan alle de som er bekymrede nå, urolige nå, og slitne nå», sa Støre.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS