Mer makt, mindre moro

Mange godbiter forsvinner fra det politiske programmet til Miljøpartiet De Grønne. Men MDG er helt opplagt ikke et borgerlig parti.

Publisert Sist oppdatert

Det er som om Miljøpartiet De Grønne tar seg sammen og trekker et kollektivt magadrag. I hvert fall hvis utkastet til partiprogram, som gjenspeiler Rasmus Hanssons ønske om å endre MDG fra et hippieparti til et folkeparti, blir vedtatt slik det foreligger.

Borte er nemlig mange av morsomhetene som gjorde at jeg kalte MDG-erne for «romantiske urbanister» da jeg skrev om det forrige partiprogrammet. Tilbake er et mer alvorlig program der det aller meste handler om vår tids viktigste utfordring: Å skape et bærekraftig samfunn.

Den grønne lykken er borte

Det forrige programmet var fullt av grønt smågodt: Finansdepartementet skulle omdøpes til Bærekraftdepartementet. Olje- og energidepartementet skulle bli Klima- og energidepartementet. Partiet ville støtte alternative valutaer. Nå vil de ikke det. Synd. Jeg gledet meg til Grünerløkka- og Kampen-sedlene på økologisk eller økodynamisk papir.

Verre er det at en slags lykkelig grønn utopisme er borte: Partiet ville stimulere til «den omvendte flyttestrømmen» slik at folk kunne flomme ut av byene og ut til bygda. At bygda er bedre, ble slått tydelig fast: «Bygdene har fortrinn i nærhet til naturen og større muligheter til lokal selvforsyning. Den lokale identiteten og samarbeidsviljen er ofte sterk.» Og for å hjelpe bygdene ville partiet blant annet øke støtten til nærbutikker.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS