KOMMENTAR

Raymond Johansen er Norges beste koronapolitiker

Oslos byrådsleder stilte i helgen avgjørende viktige spørsmål om koronastrategien. Og som den første i denne fasen av pandemien pekte han ut en tydelig kurs.

Publisert Sist oppdatert

Søndag skrev Oslos byrådsleder Raymond Johansen og helsebyråd Robert Steen en kronikk i VG, hvor de stilte noen avgjørende spørsmål og utfordringer til dagens koronapolitikk. Kronikken kom bare få dager etter at Johansen havnet i klinsj med sin egen helseminister Ingvild Kjerkol etter å ha stilt spørsmål om hva som egentlig er kapasiteten ved intensivavdelingene, siden dette er hovedbegrunnelsen for de inngripende tiltakene som ble innført i desember.

Hovedpoenget til Johansen og Steen er at for mange av virkemidlene og til dels målene som ligger innbakt i dagens politikk ikke er tilpasset dagens strategiske situasjon: en befolkning med svært god immunitetsbeskyttelse mot alvorlig sykdom med to og tre doser, i møte med en variant, omikron, som gir noe mildere sykdom. Likevel er fortsatt altfor mye av politikken innrettet på å begrense smitte. Det gav mening i det første møtet med et virus vi ikke hadde immunitet mot, der kollaps truet og der vaksinene var på vei. Det gir ikke samme mening i dag.

Og kronikken peker på noen absurde utslag det kan gi: For eksempel trues i dag kritiske samfunnssektorer av fravær på grunn av karantene og isolasjon. Disse problemene, som skyldes smitteverntiltak, blir så et argument for strengere smitteverntiltak, så færre skal havne i karantene. Den alternative løsningen ville selvfølgelig være å redusere bruk av karantene dramatisk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS