Er man «woke» nok, blir alle politiske diskusjoner personlige angrep

Er du «woke»? Er sønnen eller datteren din «woke»? Da bør du ta en nærmere titt på hva ordet betyr.

Publisert Sist oppdatert

«Woke» er et ord som Merriam-Webster Dictionary har på sin «words we’re watching»-liste. Det vil si at det er på vei inn i dagligtalen. Og som alle engelske ny-ord vil du utvilsomt få høre det mer og mer. Det har sin bakgrunn fra afroamerikansk slang. Stay woke = stay awake. Det hentyder at man er sosialt våken og oppmerksom på hva som foregår rundt en.

Spesielt er man «våken» for sosial urettferdighet og undertrykking av marginaliserte grupper. Det høres bra ut. Det kan være bra å være «woke», men det kan også være et varsel. Det kan trekkes for langt. Dette er et spørsmål som bør løftes opp sammen med andre spørsmål om barn og unges mentale helse.

For noen dager siden gjenfortalte ForumAxess en historie fra rabulist, kommentator og redaktør i Spiked Magazine, Brendan O`Neill, om en hendelse han overvar på Oxford-universitetet. Under en samtale om voldtektskultur begynte en student å hyperventilere. Det endte med at hun ble båret ut av rommet av medstudenter, og disse virket ikke engang sjokkert over at hun reagerte som hun gjorde. Hun var jo blitt trigget. Ikke rart hun nesten besvimte. Lignende historier er blitt gjenfortalt tidligere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS