Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Johan Pehrson (L) og Ebba Busch (KD) under forhandlingene om Tidöavtalen i oktober 2022.

Svenske tilstander

De borgerlige regjeringspartiene sliter, Sverigedemokraterna vokser og Magdalena Andersson skifter strategi. Men Ulf Kristersson har fortsatt mulighet til å snu trenden.

Publisert

I mer enn et tiår har et hovedtema i svensk politikk vært den truende katastrofen Sverigedemokraterna (SD) har utgjort. Katastrofen har imidlertid ikke blitt noe av, til tross for at SDs partileder Jimmie Åkesson uformelt, men i praksis har sittet i regjeringen siden riksdagsvalget i 2022.

Den politiske roen etter regjeringsskiftet i 2022 har stått i sterk kontrast til rotet fra de forrige åtte årene med sosialdemokratiske mindretallsregjeringer, som to ganger ble kastet ut av mistillitsstemmer og noen ganger måtte styre på opposisjonens budsjett.

Minoritetskoalisjonen Moderaterna (M), Liberalerna (L) og Kristdemokraterna (KD) styrer stabilt med støtte fra SD. Selvfølgelig kommer SD noen ganger med utspill («brenn flere koraner») som kaster grus inn i maskineriet, men knirkingen er mindre enn mange hadde forventet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS