NYHET

Ukrainske kornmarker
Ukrainske kornmarker

Flere land stanser all eksport av korn

Ukraina har stengt grensene for eksport. Flere land i EU har fulgt på. På samme tid kan EU komme til å dyrke opp flere millioner hektar brakkland for å demme opp for en krise i markedet for korn.

Publisert Sist oppdatert

Det er skrevet mye om hva Russlands invasjon av Ukraina kan komme til å bety for tilgang til korn. Både Russland og Ukraina er to av verdens største korneksportører. Nå har Ukraina, som står for rundt tretti prosent av verdens hvete- og byggproduksjon, forbudt eksport av en rekke kornsorter, salt og sukker ut året.

Og flere EU-land følger etter. Ungarn har innført forbud mot eksport av korn. Det har også Moldova og Serbia. Årsakene til forbudene er selvforsyning, men også å skjerme seg mot prisveksten i markedet. Hvor mange land som vil stenge grensene for eksport, gjenstår å se.

Og der europeiske stater stenger, øker Brasil og Argentina sin eksport. Vanligvis er ikke eksporten av hvete så høy på denne tiden av året, men krigen i Ukraina har sørget for at flere hundre tusen tonn hvete og mais er på vei ut av Brasil.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS