SPALTIST

Regjeringen tåler å blø litt

Velgerne forlater Støre-regjeringen, men det er langt frem til nytt borgerlig flertall.

Publisert Sist oppdatert

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet går tydelig tilbake på meningsmålingene. Men de kan foreløpig ta det med fatning. De hadde, sammen med sine støttepartier, uvanlig mye å gå på, og mange av velgerne har gått til SV eller Rødt. Dessuten er det lenge til neste valg, og pandemien og de mest akutte problemene med strømprisene kan være over da.

Senterpartiets fall på meningsmålingene etter å ha overtatt regjeringsmakten var forutsigbart, og forutsagt. Forventningene, basert på det Vedum har lovet over flere år, kunne rett og slett ikke innfris. Men fallet, på omkring tre prosentpoeng siden valget i september, er kanskje større og raskere enn forventet. Det skyldes nok at strømprisene er blitt så ekstreme, og partiet fremstår som maktesløst i å gjøre særlig mye med det, selv om lettelser i elavgift, strømstøttepakken og andre tiltak hjelper noe.

Arbeiderpartiets fall var ikke like forutsigbart, siden partiet har relativt gode erfaringer som senior-partner i en koalisjonsregjering. Men det er ikke så vanskelig å finne forklaringer. Den ene er at covid-håndteringen har vært haltende, og budskapet, særlig fra helseminister Kjerkol til dels har vært forvirrende. Dermed har en del velgere fra september gått til Høyre, som etter å ha vært gjennom samme forvirrede periode i 2020, etter hvert fremsto som temmelig stødige i pandemihåndteringen, personifisert gjennom helseminister Bent Høie.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS