#metoo og #stilleforopptak endrer spillereglene

For ti år siden fikk jeg råd om å holde eventuell trakassering for meg selv. Det rådet tror jeg ikke næringslivslederen ville gitt nå.

Publisert Sist oppdatert

Hele forsiden til Aftenposten på fredag er viet et opprop fra 487 skuespillere som har fått nok av seksuell trakassering. Det er vanskelig å lese utdragene fra historiene som skuespillerne deler, uten å kjenne et dypt ubehag. Det er historier om menn som har gått langt over grensene til sine kollegaer, eller tatt seg til rette mot underordnede.

Skuespillerbransjen er etter alt å dømme en bransje der det seksuelle trøkket er langt høyere enn i de fleste andre bransjer og der anledningene til å ta seg til rette har vært gode og sanksjonene beskjedne. Noe av det kommer nok av at de fleste er på korttidskontrakter og at man frykter at man vil miste muligheter til interessante jobber senere om man får rykte på seg for å være «vanskelig å jobbe med». Akkurat den frykten for å få et dårlig rykte som kan ødelegge for videre karriere, tror jeg er noe som gjør at mange kvinner har kviet seg for å dele sine historier, og nettopp i den sammenheng spiller #metoo og #stilleforopptak en viktig rolle.

Enn så lenge har de fleste historiene som har fått oppmerksomhet, og de fleste kvinnene som har stått frem, kommet fra kulturlivet og media, men det blir naivt å tro at det ikke også skjer i andre yrker.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS