Misforstått om legalisering

Bente Roshauw tar feil om ulovlige rusmidler, og gir underveis legaliseringstilhengerne et umenneskelig ansikt som ikke stemmer med virkeligheten.

Publisert Sist oppdatert

Bente Roshauw tar feil om ulovlige rusmidler, og gir underveis legaliseringstilhengerne et umenneskelig ansikt som ikke stemmer med virkeligheten.

I hennes kronikk i Aftenposten den 23. mars fremstiller hun det som om tilhengere av legalisering er mer opptatt av innsparing av offentlige midler enn av menneskelige ulykker. Dette er fullstendig misforstått. De fleste seriøse tilhengere av legalisering er ikke ute etter å redusere offentlige utgifter i seg selv, men å omdirigere dem. Det handler om å flytte de ressursene vi i dag bruker på å etterforske, dømme og fengsle dem som handler med og bruker ulovlige rusmidler over til å forebygge misbruk og rehabilitere dem som allerede er på kjøret. Det handler om å bruke midler på å bekjempe vold, voldtekter og drap fremfor å bruke dem på å straffe mennesker som ikke skader andre. For legaliseringstilhengerne, som for Roshauw, handler det om menneskelige ulykker, ikke offentlige utgifter.

Feil om  «narkotika ».  Flere av påstandene Roshauw kommer med er enten feilaktige eller overdrevne. Hun skaper en stråmann ved å påstå at narkotika sammenliknes med vin til maten, og følger opp med å si at dette er kunnskapsløst fordi det forutsetter at  «narkotiske stoffer » (hva nå enn det begrepet rommer) er uten skadevirkninger. I legaliseringsdebatten sammenliknes ulovlige rusmidler med lovlige rusmidler, deriblant fylla. Dette er helt nødvendig om vi skal føre en konsistent ruspolitikk. Jeg har til gjengjeld aldri hørt noen sammenlikne kokain med et glass vin til maten. For det andre — og viktigere — evner ikke Roshauw å skille mellom ulike ulovlige rusmidler. Noen er svært farlige, noen er langt mindre skadelige.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS