Hvorfor vokser ikke Sverigedemokraterna på meningsmålingene?

Voldsbølgen i Sverige burde gi godt vekstgrunnlag for SD. Svensk valgforsker peker på øvrige partiers tilpasning som forklaring på at det ikke gir uttelling.

Publisert

Den pågående voldsbølgen ryster Sverige. Opposisjonsleder Magdalena Andersson fra Socialdemokraterna kaller det en «nasjonal krise», og ber regjeringen sette inn militæret for å nedkjempe gjengkrigen. Regjeringen innfører på sin side sterke tiltak, slik som å gi politiet mulighet til telefonavlytting av personer som kan antas å kunne begå grov kriminalitet. Neste år vil den svenske regjeringen doble minstestraffen for grove våpenbrudd, inkludert håndtering av eksplosiver. 

Etter mange år med nær unison politisk fornektelse er det nå bred enighet i svensk politikk om at en svært liberal migrasjonspolitikk er årsak til problemet. Som justisminster Gunnar Strömmer nylig uttalte, «hög migration har grundlagt problem».

Regjeringspartiet Moderaterna har klart høyest sakseierskap til justis, lov og orden i den svenske befolkningen, mens støttepartiet Sverigedemokraterna har høyest tillit på spørsmål om innvandring og integrering. Man skulle følgelig anta at begge partier ville finne grunnlag for økt oppslutning gjennom det siste årets voldsbølge i Sverige.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS