SPALTIST

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Ukrainas president Volodymyr Zelenskij under et møte 16. desember 2021.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Ukrainas president Volodymyr Zelenskij under et møte 16. desember 2021.

Velkommen til virkeligheten

SV har kunnet leve lenge med en alliansepolitikk ingen kan tro på, fordi deres velgere har gitt blaffen. Det går ikke lenger.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke tok Kantar opp en meningsmåling for TV 2, som viste at 95,6 prosent av de som hadde en mening var tilhengere av norsk medlemskap i NATO. Samtidig skårer Rødt og SV, de to partiene som eksplisitt vil melde Norge ut av forsvarsalliansen, drøye 18 prosent til sammen i meningsmålingene tatt opp i februar. Riktignok er det tegn til at de to går noe tilbake fra det uvanlige høye nivået, og NATO-støtten er uvanlig høy nå, utvilsomt på grunn av den pågående krigen i Ukraina, men det er likevel et misforhold her.

Organisasjonen Folk og Forsvar foretar årlige meningsmålinger om forsvarsspørsmål, inkludert synet på NATO. Her har vi også svar brutt ned på parti. Det spørres riktignok ikke eksplisitt om ja eller nei til NATO-medlemskap, men om medlemskapet i NATO trygger landet mot fremmede makter, eller øker faren for angrep. Høsten 2021 svarte 65 prosent av SVs velgere at NATO trygger landet, bare 10 prosent at det øker faren. I 2020 var andelen 64 og 15 prosent. Rødt er det eneste parti der et mindretall mener NATO-medlemskap trygger landet, nå vi tar med dem som svarer vet ikke, eller at det ikke spiller noen rolle. Men også her er det vesentlig flere som svarer at medlemskap trygger landet enn som svarer at det øker faren, med 48-22 i 2021.

Har ikke vært viktig nok

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS