Demokratenes talerør

Norske medier gir ofte inntrykk av at skattereformen i USA handler mest om de rike. Men de andre får også lettelser. Om de er større eller mindre avhenger av definisjonen.

Publisert Sist oppdatert

Den amerikanske skattereformen er i innspurtfasen, etter at ledelsen for republikanerne i Huset og Senatet er blitt enige om en omforent løsning. Vedtak forventes i løpet av uken. Noen endringer er gjort siden tidligere versjoner (se en gjennomgang hos Politico). Blant annet er marginalskatten i den øverste inntektsgruppen redusert fra 38,5 til 37 prosent, det er gitt større fradrag for barn, og bedriftsskatten er økt fra 20 til 21 prosent, alt sammenlignet med Senatets versjon. Men hovedtrekkene er som jeg skrev om den 4. desember.

Det er mange måter å presentere budsjettallene på. De to partiene har hver sin fortelling.

Solskinnshistorien fra republikanerne går ut på at skattelettelsene vil gi så stor økonomisk vekst at den vil betale for seg selv. Dommedagsprofetiene fra demokratene går ut på at inntektskattelettelsene vil bli borte i 2027, og at reformen derfor i realiteten er en skatteskjerpelse for dem med lave og middels inntekter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS