Demokratiets akilleshæl

Om et rike kommer i strid med seg selv, kan det riket ikke bli stående, står det i Bibelen. Og skulle det bli stående likevel, er Moskva alltids klare til å helle bensin på bålet.

Publisert Sist oppdatert

I Silmarillion – verket som danner et mytologisk bakteppe for Ringenes Herre – lar J. R. R. Tolkien Morgoth spille rollen som djevelen: En fallen engel, sterk og vred, og i fiendskap med alvene. Men i hele det lange eposet opptrer Morgoth ikke så ofte direkte. I stedet handler Silmarillion i første rekke om kamp alvene i mellom. Det Morgoth i stedet gjør, er så splid, å puste på konfliktenes glør, å appellere til forfengelighet, stolthet og bitterhet; han legger ut en åte med giftige løgner, og lar det så spille seg ut av seg selv, helt uten videre medvirkning.

Forrige uke meldte Evening Standard at Twitter har bekreftet at en falsk, russisk-operert Twitter-konto spredte en slik giftig løgn etter terrorangrepet ved Westminster i London 22. mars. Den russiske kontoen, som het @SouthLoneStar, og kalte seg «Proud TEXAN and AMERICAN patriot», spredte et bilde av en muslimsk kvinne med hijab ved scenen for terrorangrepet. Bildet er fra en serie med bilder, som viser at kvinnen er dypt preget av hendelsen. Men bildet @SouthLoneStar delte, gav inntrykk av at hun – og muslimer – ikke brydde seg om ofrene, og var mer opptatt av sine egne telefoner, med teksten: «Muslim woman pays no mind to the terror attack, casually walks by a dying man while checking phone.»

Målet var splid, polarisering, paralyse og dysfunksjonalitet.

Dagbladet skrev 25. mars om at både kvinnen og fotografen – og øvrige bilder – vitnet om en helt annen historie. Men på det tidspunktet var det ikke kjent at @SouthLoneStar var en falsk russisk konto. Saken fremstod i stedet som en etter hvert velkjent og alminnelig del av sosiale mediers kulturkriger.

Giften fra den russiske kontoen ble spredt: @SoutLoneStar hadde 40 000 følgere. En av dem som etter hvert spredte bildet, var den uformelle lederen for amerikansk alt-right, Richard Spencer. Resultatet var en strøm av sinne i sosiale medier, både hos mennesker som allerede hatet muslimer, men også hos folk som som ukritisk lot seg lure av bildet og billedteksten. Og selvsagt: Andre mobiliserte mot det dette sinnet og dette hatet, og bidro kanskje til ytterligere polarisering. @SouthLoneStar kunne lene seg tilbake, og se at amerikanerne selv fullførte jobben.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS