KOMMENTAR

Trygve Slagsvold Vedum
Trygve Slagsvold Vedum

Skal jeg stemme taktisk på Senterpartiet?

Stillingen på meningsmålingene gjør det fristende.

Publisert

I en drøy mannsalder har norske velgere pleid å være splittet om lag femti-femti mellom en sosialistisk og en ikke-sosialistisk side. Valgene har ofte vært svært jevne. Flere ganger er det valgordningen – ikke velgerflertallet – som har gitt et parti eller en koalisjon av partier majoriteten på Stortinget.

Slik ser det imidlertid ikke ut nå. De fire partiene som på et eller annet tidspunkt har sittet i regjering siden valget i 2013, oppnår til sammen usle 36,2 prosents oppslutning på et gjennomsnitt av meningsmålingene nå i juli. Altså, det har skjedd store forflytninger under valgkamper tidligere, men per nå tror vel ingen oppriktig på at disse partiene til slutt skal klare å kapre flertallet. Entusiasmen for å få det til er heller ikke den helt store. Bare en av fem velgere håper at den nåværende regjeringskonstellasjonen skal fortsette. Firepartiregjeringen som hadde flertall, er ikke noe reelt alternativ.

Jeg tror likevel at femti-femti-balansen blant velgerne holder noenlunde stand. Det er selvsagt fordi Senterpartiet, et parti som ikke hører fullt og helt hjemme på venstresiden, har lokket til seg hundre tusen potensielle stemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS