Bør vi la «de rike» finansiere velferdsstaten?

En velferdsstat der byrden flyttes fra «vanlige arbeidsfolk» til «de rike» vil sannsynligvis bli mindre omfattende enn hva den er i dag.

Publisert Sist oppdatert

Det er standard politikk på venstresiden å mene at «de rike» bør ta en langt større del av ansvaret for å finansiere vår felles velferd. Et nylig eksempel er lederen i Rød Ungdom, Tobias Drevland Lund, som synes det er synd at KrFU «kjøper Civita-politikken om at det er vanlige arbeidsfolk, uføre og pensjonister som må bære velferdsstaten på sine skuldre».

Å påstå at andre mener at uføre og pensjonister må bære velferdsstaten er selvsagt bare tøvete, men jeg lar den diskusjonen ligge. Derimot er det faktisk vanlige arbeidsfolk som bærer velferdsstaten på sine skuldre, og det også være slik. Hvis ikke, risikerer vi at hele systemet forvitrer. Det finnes ingen fornuftig og holdbar organisering av velferdsstaten vår hvor ikke «folk flest», eller «vanlige arbeidsfolk», eller den brede middelklassen om du vil, bærer det største ansvaret for finansieringen.

Velferdsstaten er først og fremst vår solidariske, felles forsikringsordning. En velferdsstat som bæres av de rikeste må nok forbeholdes land med langt større ulikheter enn i Norge, og vil i så fall neppe være en omfattende velferdsstat.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS