SPALTIST

Exitskatt og flytting til Sveits

Det er ikke femårsregelen eller flyttingen til Sveits som er problemet, men snarere rammebetingelser og skatt i Norge.

Publisert

Før Skatteutvalget rakk å levere sin NOU, «Et helhetlig skattesystem», 22. desember 2022, hadde regjeringen avskaffet den såkalte femårsregelen. Den ga en skattekreditt til mennesker som flyttet fra Norge, i fem år, mot at det ble stilt tilfredsstillende garanti for den skyldige skatten. Etter fem år bortfalt skatteansvaret.

Det har vært mange påstander i media om at utflyttingen til Sveits skyldes femårsregelen. Så lenge den eksisterte, var det mulig å flytte til Sveits, bo der i fem år og så flytte tilbake til Norge, uten å måtte betale den latente skatten som man skyldte på utflyttingstidspunktet.

Det finnes ikke noen tall på hvor mange som har benyttet seg av denne muligheten til å spare skatt så lenge femårsregelen eksisterte. De som har vært intervjuet i ulike sammenhenger etter utflytting til Sveits, har, kanskje naturlig nok, ikke svart at de gjorde dette for å bo ute i fem år og deretter flytte hjem. De har pekt på økningen i eierbeskatningen i Norge. Hva som er tilfellet, håper jeg vi får svar på gjennom en masteroppgave som nå er under arbeid ved NHH.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS