SPALTIST

Oslo Tinghus
Oslo Tinghus

En aktivistisk klimadom

Oslo tingrett dømte torsdag tre utvinningstillatelser på norsk sokkel som ugyldige. Dommen har store svakheter og blir neppe stående. Men den avslører også at Stortinget ikke tar Grunnloven seriøst nok.

Publisert Sist oppdatert

Oslo tingrett dømte sist torsdag at tre petroleumsutvinningstillatelser er ugyldige. For å komme til denne konklusjonen har dommeren, Lena Skjold Rafoss, vært usedvanlig kreativ. Hun feiltolker Høyesteretts viktige klimasøksmål fra 2020, overdriver klimatruslene enormt og har merkelige forestillinger om norsk oljeforvaltning. I tillegg har hun diktet opp en norsk offentlighet hvor klimagassutslippene som skyldes norsk olje, ikke blir diskutert.

Høyesterett

Høsten 2020 dømte Høyesterett i det for oss klimanerder berømte klimasøksmålet. Greenpeace og Natur og Ungdom, med bistand fra Naturvernforbundet og Besteforeldrenes klimaaksjon, hadde saksøkt staten for å tillate åpning av et nytt område i Barentshavet for oljeleting. Saksøkerne tapte i plenumsdommen, men fikk medhold på et punkt: Staten må vurdere klimavirkningene når den skal tildeles lisenser for å produsere olje.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS