Falske frelsere

Noen partier vil kanskje puste lettet ut når de ser valgdagsmålingen. Det bør de nok vente med, basert på de siste valgene.

Publisert Sist oppdatert

Når valglokalene stenger klokken 21 kommer VGs valgdagsmåling. Tabellen nedenfor viser hvor godt disse målingene traff, sammenlignet med resultatet ved de to siste stortingsvalgene. For 2009 har jeg lagt sammen TV2s og VGs måling, men utelatt NRKs i gjennomsnittet. NRK bommet så totalt den gang at de i 2013 ikke tok opp valgdagsmålinger i det hele tatt.

Vi husker to dramaer – først i 2009, da Venstre så ut til å ligge ganske trygt an med, men prognosen stadig ble nedjustert, og Sponheim gikk av på valgnatten etter 3,9 prosent. I 2013 så SV enda sikrere ut, men klarte seg bare med et nødskrik – 4,1 prosent. Men også MDG bør være nervøse. Da har vi riktignok bare ett stortingsvalg å forholde oss til, der begge målingene overvurderte partiet betydelig. Rødt gjorde det også mye dårligere i 2009, men kom inn på skjema i 2013.

AP har gjort det omkring ett prosentpoeng bedre enn målingene, men når vi først og fremst er opptatt av regjeringsspørsmålet må vi huske at det kompenseres av at SV overvurderes. Det var enda verre for dem i 2009 enn i 2013. Sammen med Venstre er SV det eneste parti som har vært overvurdert på alle de fem målingene som omfattes her.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS