SPALTIST

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol kritiserer regjeringens ABE-reform, men bruker pengene som spares inn i partiets alternative budsjetter.

Dobbel feighet

Med ABE-reformen sparer regjeringen penger uten å ta ansvar for konsekvensene. Arbeiderpartiet påstår at de er imot reformen, men bruker pengene som er spart.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke forsøkte Arbeiderpartiet å slå politisk mynt på en mulig kobling mellom effektivisering i Folkehelseinstituttet (FHI) og mangler i covid-responsen. Konkret skrev Jonas Gahr Støre på sine Facebooksider at vi nå betaler en pris for disse kuttene, og helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol uttalte til Dagbladet at Ap har «vært kritiske til rammene FHI har fått til å utføre sitt oppdrag».

Det var derfor litt pinlig da Aftenposten på lørdag kunne melde at Ap ikke har bevilget mer til FHI de senere år. Tvert imot hadde de et ekstra kutt på 20 millioner til FHI i 2015, og kuttet 65 millioner i Helsedirektoratet samme år. Jeg har spurt partiet om hva som var begrunnelsen for kuttene i 2015, siden det ikke fremkommer av Aps samlede budsjettforslaget, men har ikke fått svar.

Noe kan vi lese ut av komité-innstillingen, der Ap begrunner kuttet slik: «Disse medlemmer viser videre til at antallet årsverk ved Nasjonalt folkehelseinstitutt økte fra 730 til 798 årsverk fra 2013 til 2014, og at det i regjeringens forslag til statsbudsjett er foreslått en ny økning på om lag 30 mill. kroner i instituttets driftsbudsjett.»

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS