SPALTIST
Abid Raja (V) ble utnevnt til kultur- og likestillingsminister 24. januar i år.
Foto: Jo Straube / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Å viske ut forskjeller
Klassereisen landets nye kulturminister har foretatt viser den store sosiale mobiliteten barn av innvandrere har. Vi har et ansvar for å sørge for at flere i denne gruppen lykkes.
Abid Raja har gjort en av de største klassereisene i Norge de siste tiårene. I dag er han kulturminister for Venstre. I 2017 fortalte han til A-magasinet om en vanskelig oppvekst. For Abid gikk det bra. Som han sa: «En dose flaks. At jeg var for redd til å bli med på kriminelle aktiviteter. Vilje og trass.»
Maryam Iqbal Tahir, skribent i Aftenposten, hyllet Abid Raja dagen etter at han ble kulturminister. Innlegget hennes heter «God nok for Norge». Der skriver hun at det koster å viske ut store forskjeller på én generasjon. Maryam, og broren Ali, har visket ut store forskjeller. Maryam er jurist og journalist, mens Ali er sportsreporter i NRK.
De er alle tre forbilder for andre innvandrere og for barna deres. Forskningen sier at mange barn av innvandrere har stor sosial mobilitet, men bildet er todelt. Blant barn av innvandrere finner vi både «toppen» og «bunnen». I pressen er det enkelt å finne «bunnen». Det skrives ofte om alt som ikke er bra, om gjenger, om kriminalitet, om problemer med islam og om «innvandrerskoler». Dessuten skrives det om kulturforskjeller og religiøse skikker som ikke aksepteres i Norge, som tvangsgiftemål og omskjæring av jenter, eller om barn som sendes på koranskoler i land foreldrene kommer fra. Det er viktig at det sies fra, men det har lett for å overskygge at det er svært mange som klarer seg fint. Det er ikke morsomt å bli mistenkeliggjort fordi du tilfeldigvis har et fremmedklingende navn eller ikke ser ut som en viking.
Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-
Bestill her