Biskopene bommer igjen

I spørsmålet om abortloven har biskopene endelig forstått hva politikk er, og lander på samme konklusjon som meg. Likevel blir det feil.

Publisert Sist oppdatert

Biskopene har samlet seg til en felles uttalelse om abort. Det går ikke av uttalelsen frem hvorfor dette kommer akkurat nå. Fra et politisk perspektiv er det umulig ikke å knytte det til den debatten om abort som har gått i forbindelse med KrFs veivalg i høst og på nyåret, og lovforslaget om fosterreduksjon som ble sendt på høring denne uken.

Hvis man for et øyeblikk likevel er mer velvillige, og leser uttalelsen uten denne konteksten, begynner det ikke så verst: I uttalelsen slår biskopene fast at kirken opprinnelig ikke tok inn over seg situasjonen kvinner befinner seg i, og ikke evnet å snakke om abort på en måte som ivaretok alle dem som var berørt.

Så langt, så vel: Det er alltid klokt å ivareta berørte parter. Og erklæringen fortsetter med et større bilde: Kirken har ikke bare ikke stått på kvinnefrigjøringens side, men tolkningen av både skrift og moral har gjennom tidene vært preget av at mennene som stod for tolkningen ikke forstod kvinners erfaringer og utfordringer. Professor i teologi Aud Valborg Tønnesen leser biskopenes uttalelse i et slikt lys.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS