DEBATT

Foto: Wikimedia Commons (Public Domain)

Historieløst fra Actis

Actis stiller spørsmål ved at Helsedirektoratet har bevilget midler til Foreningen Tryggere Ruspolitikks nettside. Vi har sett venner overdosere på GHB, MDMA og andre rusmidler. Dersom Actis får viljen sin, vil dette ramme arbeidet som gjøres for å forebygge overdoser, infeksjoner og overgrep.

Publisert Sist oppdatert

Foreningen Tryggere Ruspolitikk (FTR) har starten en ny kampanje for nettsiden rusopplysningen.no. På en t-banestasjon i Oslo henger plakater med tekst som «Thomas døde ikke da han prøvde GHB. Han unngikk alkohol hele kvelden og doserte riktig».

Norge har verdensrekord i folk som dør av falsk ecstasy, men at FTR forteller rusbrukere hvordan de kan redde sitt og andres liv, faller enkelte tungt om hjertet. KrFs Kjell Ingolf Ropstad har, blant andre, gått ut mot kampanjen på Facebook. Generalsekretær i Actis, Pernille Huseby, kritiserer FTR og rusopplysningen.no for å gi et inntrykk av at rusbruk kan gjøres trygt.

Det er ingenting ufarliggjørende med informasjon som i første setning forteller at rusmiddelet er potensielt dødelig. Skadereduksjon handler om å anerkjenne risikoer, men Huseby og Actis vil tilsynelatende FTR til livs, og stiller spørsmål ved at Helsedirektoratet har bevilget midler til nettsiden.

Vi mener kampanjen er god av flere grunner, blant annet at den bidrar til arbeidet som gjøres for å forebygge overdoser, infeksjoner og overgrep blant skeive.

I chemsex-miljøer bruker skeive menn internett og sjekke-apper for å organisere orgier, hvor målet er å kombinere sex og illegale rusmidler. Chems er her forkortelse for «chemicals».

London har hatt chemsex-trenden i lengre tid, og hver tolvte dag dør en skeiv mann av GHB-relaterte overdoser. Vi har selv sett venner, elskere og andre i våre skeive fellesskap overdosere på GHB, MDMA og andre illegale rusmidler. Derfor startet vi en aktivistgruppe som består av både fagpersoner og likepersoner. Rusbrukere vet at rusmiddelbruk er potensielt dødelig. Å fortelle dem noe de allerede vet er ingen vinnende strategi. Vi kaller oss Chemfriendly, og målet vårt er å lære skeive hvordan de skal ruse seg på tryggest mulige måter.

Dette ga oss rusbrukeres oppmerksomhet. På våre tilstelninger strømmer de til oss. Endelig har de noen å snakke med som ikke dømmer, men som bryr seg om at de ikke tar overdoser, får infeksjoner eller utsettes for seksuelle overgrep i rus. Hovedkilden vår er rusopplysningen.no og samarbeid med FTR har resultert i at noen av oss nå er ansatt under FTR for å videreutvikle Chemfriendly.

Chemfriendly viderefører det skadereduserende arbeidet som man møtte hiv-epidemien med. Da hiv- og Aids slo ut på 1980-tallet ble homofile, sexarbeidere og injiserende rusbrukere utpekt som risikogrupper. Menn som har sex med menn (MSM) ble hardt rammet, og for denne gruppen utgjorde hiv en eksistensiell trussel.

Trusselen ble møtt gjennom å innrette det hiv-forebyggende arbeidet til skeive menns ikke-monogame sexkultur. I stedet for å stenge homsesaunaene valgte helsemyndighetene å dele ut gratis kondomer og glidemiddel i hvert av saunaenes rom. Det ble utarbeidet tilpassede brosjyrer som opplyste om sikrere sex. Virusgruppa var en gruppe dragartister som holdt show på skeive utesteder og delte ut kondomer og glidemiddel sponset av staten. En større hiv-katastrofe blant MSM ble unngått.

Hiv-epidemien tvang også frem gjennomslag for gratis utdeling av sprøyter til injiserende rusbrukere. De tok til seg kunnskap om smitteveier og delte denne med hverandre. Denne kunnskapsdelingen bidro til at hiv aldri ble en stor utfordring i dette miljøet.

Kanskje skeive har friskere i minnet hvordan skadeforebygging reddet oss alle fra den katastrofen hiv-epidemien kunne ha blitt. Pride-festivaler, utesteder og fester ble effektivt brukt til å forebygge hiv, og nå ser vi hvordan de samme strukturene kan brukes til å forebygge en chemsex-overdose-epidemi. Skadereduksjon får støtte fra forskere og leger.

Akkurat nå sitter det rusbrukere og leser informasjon hos rusopplysningen.no, hvor de lærer seg hvordan de skal forebygge overdoser, infeksjoner og overgrep. FTRs kampanje er godt folkehelsearbeid og bør roses.

Men etter Chemfriendlys mening er ikke plakater i offentligheten nok, og FTR kan gjøre mye mer.

Vi er ute på skeive fester og utesteder sammen med dragartister som holder show blandet sammen med informasjonsbolker om tryggere rusbruk, og vi deler ut brukerutstyr. Dette er produsert sammen med rusopplysningen og består av engangssnifferør, saltvann til nese rens, pumper for å måle opp GHB mer nøyaktig, og Resorb brusetablett. Vår viktigste kveld i år var da vi sto på Oslo Prides største fest, «Skeiv Natt», og delte ut brukerutstyr til gjestene. Vi fikk delt nyttig overdosebyggende informasjon med et rekordantall mennesker. Skeiv Natt eies av FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, som har vedtatt skadeforebygging som en del av sin politiske plattform.

At skeive utesteder og festivaler velger skadereduksjon er likevel ikke gitt. Politiet legger press på utesteder om ikke å ha gjester ruset på illegale rusmidler. Melder de fra om problemer med gjester som er ruset illegalt, frykter utesteder at det vil kunne brukes mot dem seinere. Flere skeive utesteder velger likevel å samarbeide med oss, og Chemfriendly har lenge oppfordret øvrige utesteder til å dele ut brukerutstyr og å lære gjestene hvordan de kan ruse seg på overdoseforebyggende måter.

På det skeive nettstedet gaysir.no har vi også publisert kronikker om tryggere måter å innta GHB på, og hvordan man kan organisere chemsex-fester på måter som forebygger smitte av hepatitt C. Etter vår mening kan overdoser, infeksjoner og overgrep forebygges mest effektivt om alle får hevet sin ruskompetanse.

Actis, Ropstad, og andre som kritiserer Foreningen Tryggere Ruspolitikk, ønsker å fortsette en feilslått politikk med skremmekampanjer. Det er nok ikke deres intensjon, men i praksis betyr dette at de er villig til å ofre våre venners liv til fordel for symbolpolitikk, til fordel for ikke å sende et signal om at rus er greit. Kanskje har de glemt historien, men de må svare på hvorfor de ønsker å skrote de samme metodene som reddet Norge fra det som i sin tid kunne blitt en større hiv-katastrofe, og som kan redde oss fra mangfoldige overdosedødsfall i fremtiden.

Powered by Labrador CMS