DEBATT:

Leder i tankesmien Agenda, Trygve Svensson. Foto: Kaja Bruskeland & Elen Sonja Klouman
Leder i tankesmien Agenda, Trygve Svensson. Foto: Kaja Bruskeland & Elen Sonja Klouman

Uten markedet blir det grønne skiftet et luftslott

Vellykket klimapolitikk og et rettferdig grønt skifte krever mer enn fagre ord om handlekraft, statens muskler og hele samfunnet med på laget. Markedet må tas aktivt i bruk.

Publisert

I et innlegg i Aftenposten 30. august påstod Trygve Svensson, leder av tankesmien Agenda, at det grønne skiftet ikke blir noe av hvis det ikke blir oppfattet som rettferdig. Stikkord: Gule vester i Frankrike og den mye omtalte motstanden mot bompenger og vindmøller flere steder i landet. Det er lett å være enig med Svensson når han understreker betydningen av at den grønne omstillingen må være rettferdig, med samfunnskontrakten i mente, for å oppnå helhjertet oppslutning i alle samfunnslag.

Dessverre evner ikke Svensson å følge opp denne gode ansatsen i sine forsøk på problemanalyse og løsningsantydninger. Ifølge Svensson «er problemet med dagens klima- og omstillingspolitikk at den i altfor stor grad hviler på at det grønne skiftet skal gjennomføres av 1) enkeltbedrifter, drevet av incentiver i markedet, og 2) enkeltindivider, som alle rammes likt, uavhengig av inntekt og sosial bakgrunn.»

Svenssons problemer med markedet

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS