SPALTIST

Nominasjonskampen i det republikanske partiet er så godt som over, og Donald Trump vil igjen bli partiets presidentkandidat.

Game over

Det hele er over nesten før det startet. Det har lenge vært klart at Trump igjen blir republikanernes presidentkandidat.

Publisert

Donald Trump fikk 51 prosent av stemmene i Iowa, omtrent som de siste målingene viste, og tok en knusende seier i republikanernes første primærvalg (strengt tatt en caucus) i natt. Ron DeSantis gjorde det noe bedre enn målingene tilsa, og fikk 21 prosent. Det samsvarer med at de «kristenkonservatives» favoritt pleier å gjøre det bedre enn målingene i denne staten.

Nikki Haley, som har vært i fremgang i det siste, kom inn noe lavere, med 19 prosent. Målingene hadde vist at hennes støtte var mindre solid, så det var også som forventet, siden dårlig vær gjorde at valgdeltakelsen var uvanlig lav. Mini-Trump Vivek Ramaswamy droppet ut i natt etter å ha mottatt snaue 8 prosent.

Det har vært mye oppmerksomhet omkring andreplassen, mest fordi mediene trengte noe å skrive om. Selv om det ikke deles ut sølvmedaljer i en nominasjonskamp finnes det ett argument for hvorfor andreplassen er viktig: Det kan skje noe med Trumps kandidatur underveis, som gjør at han må trekke seg. Alder og sykdom er en ting. Men det er usannsynlig at noen av straffesakene mot Trump har endt med rettskraftig dom før republikanernes landsmøte i midten av juli. Det kan godt hende at de ikke er ferdige før valget i november heller.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS