NYHET

– Amnesty forstår ikke hva slags informasjonskrig som foregår i Ukraina

Kritikken hagler mot Amnesty etter at organisasjonen anklaget Ukraina for å sette sivile i fare i forsvaret mot Russland. Mulighet for misbruk er ikke grunn til ikke å avdekke brudd på folkeretten, svarer Amnesty.

Publisert

Amnesty International er i hardt vær etter å ha offentliggjort en rapport som hevder at Ukrainas taktikk i forsvaret mot Russland setter sivile i fare.

Lederen for Amnesty Ukraina, Oksana Pokaltsjuk, valgte å si opp sin stilling og anklaget sin tidligere arbeidsgiver for å gå Kremls ærend ved å publisere den. Ifølge Pokaltsjuk ignorerte ledelsen i Amnesty hennes advarsler om at rapporten var ensidig og ikke klarte å ta den ukrainske posisjonen med i betraktningen. «Rapporten søker å beskytte sivile, men har i stedet blitt et verktøy for russisk propaganda», skrev hun på Facebook.

Amnesty Internationals leder Agnes Callamard hadde en krass tone da hun svarte på kritikk 4. august, samme dato som rapporten var publisert. På Twitter skrev Callamard at «ukrainske og russiske sosiale mediemobber og troll: de er alle på i dag og angriper Amnestys etterforskning. Dette kalles krigspropaganda, desinformasjon, feilinformasjon. Dette vil ikke påvirke vår upartiskhet og vil ikke endre fakta».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS