Erdogans ideologi truer Europas stabilitet

Man finner nå fy-ord som «assimilering» i talene til politikere som for få år siden viste avsky for dem. Det er en god ting.

Publisert

Det blir vanskeligere og vanskeligere å skille utenriks fra innenriks om dagen. Tyrkias gjenvalgte president Recep Tayyip Erdogan har gitt oss et grelt eksempel på dette ved å promotere nasjonalisme blant tyrkere inne i Europa – fra utsiden.

Yale-professor Amy Chua har skrevet en bok om hvorfor dette eksemplet er farlig. For de som bare kjenner henne som «tigermamma», er det kanskje en nyhet at Chua har skrevet om etniske konflikter og amerikansk utenrikspolitikk i mange år. Hennes siste bok, Political Tribes, er en kombinasjon av de to. Her skriver hun mye om hvordan amerikansk utenrikspolitikk har feilet grunnet en blindhet overfor etniske, religiøse og kulturelle skillelinjer inne i de landene USA har involvert seg i. Eksemplene inkluderer Vietnam, Afghanistan, Libya og Venezuela.

Her har USA (og til en stor grad resten av Vesten) ofte tolket politikken i lys av kald krigs-dynamikk, og landene som enhetlige entiteter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS