Manifests årskonferanse presenterte enkle fiendebilder og tonedøv retorikk

Men bare unntaksvis. Konferansen handlet om høyrepopulisme og beviste at den intellektuelle venstresiden er potent og livskraftig.

Publisert Sist oppdatert

En typisk og enkel påstand fra høyresiden er at venstresiden ikke har forstått velgerne sine og kun har seg selv å takke for høyrepopulismens fremvekst. Manifests årskonferanse, som ble avholdt i går og handlet om høyrepopulismen, leverte imidlertid en forbilledlig åpen og nysgjerrig holdning til høyrepopulismen som gjør slike anklager til skamme.

Sannhetsvitner som kritiserer sine egne er like befriende som selvironiske innvandrere. Thomas Frank er et av disse vitnene, og han var en av deltakerne i konferansens første paneldiskusjon. I boken Listen, Liberal (2016), som jeg skrev om på Minerva i høst, leverte Frank ramsalt kritikk av USAs liberale elite. Hos Manifest diskuterte han høyrepopulisme og venstreelitisme sammen med Åsa Linderborg, kulturredaktør i svenske Aftonbladet, og Anders Ravik Jupskås, som forsker på høyrepopulisme.

På forhånd var jeg spent på hvordan venstresiden prater om høyrepopulisme bak lukkede dører, og spesielt på hvordan de behandler innvandringsaspektet. Den nye populismen forklares gjerne som et utslag av økende ulikhet og/eller innvandring, og mange mener at venstresiden ofte skygger banen når det kommer til innvandringsdiskusjonen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS