KULTUR

Ida (Elli Rhiannon Müller Osborne) engster seg for det meste, men når hun møter Aksel og lærer mer om incels, begynner angsten å ta overhånd.

Om angst og ansvarsfølelse

Angst og utenforskap er driverne bak Viaplays nye serie, «Ida tar ansvar». Utover å være knakende god underholdning kan den kanskje også bidra til å skape større forståelse for incels.

Publisert

«I storbyer som London og New York, har det vært saker om personer som dytter tilfeldige folk ut foran sporet, foran T-banen. Helt uten motiv, verken personlig, religiøst eller politisk.»

Allerede i løpet av de første sekundene av Viaplays nye serie Ida tar ansvar er det tydelig at vi har å gjøre med en ung jente som preges av angst. Ida forsøker å forsikre seg om at ingen heldigvis dytter folk foran T-banen i Oslo, mens hun står på perrongen på Grønland og venter. Men selv i lille Oslo kan unge, naive mennesker være utsatt på helt andre måter. En svensk mann oppsøker henne og ber om penger for å komme seg hjem til sine barn, etter at han angivelig har mistet lommebok og mobil. Fullstendig overrumplet gir Ida fra seg alt hun har av kontanter for å hjelpe mannen. Hun er for naiv til å innse at hun svindles.

Overgangen fra jenterommet i Lier til kollektiv og psykologistudier i Oslo blir ikke noe særlig lettere for Ida etter dette, heller. Faktisk klarer den sleipe svensken å stjele mobiltelefonen hennes når de møtes igjen kort tid senere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS