KULTUR

Antirasisme ødelegger for høykulturen

Dekolonisering og kvotering er i ferd med å undergrave den klassiske arven ved museer og universiteter.

Publisert

Kulturkrigen i USA angår oss alle. Det er for enkelt å stirre på trygg avstand på debatter i det store landet, som slites i en uforsonlig debatt mellom woke og MAGA. Det holder ikke å tenke at de verste uttrykkene blir dempet innen de har fått krysset Atlanteren og kommet til oss. I alle fall ikke så lenge USA er den dominerende kultureksportøren landet tross alt er. 

Vi har også trefninger og vådeskudd i kulturkrigen her hjemme, som at enkelte bibliotekarer rundt i landet ønsker å kansellere J. K. Rowling fordi hun har vært kritisk til deler av transbevegelsen. Eller når Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), som finansieres ved en andel av studentenes semesteravgift, lanserer pedagogiske verktøy for å kunne «avkolonisere akademia». Da Black Lives Matter (BLM)-protestene herjet som verst, hadde noen tagget «rasist» på statuen av Christian Kvart på Stortorvet i Oslo. 

Det er lett å tenke at det kanskje ikke har så mye å si. La den amerikanske campus-kulturen gå sin gang, så kan humla suse i Norge og Europa. Slik er det ikke. Det siver inn, og gjør seg merkverdige utslag. For noen år siden skulle jeg være sensor i et grunnfagskurs i sosiologi ved Universitetet i Oslo, hvor studentene ble bedt om å besvare følgende oppgave:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS