FRA PAPIRUTGAVEN

Arbeiderpartiets nedtur – et historisk perspektiv

Dagens problemer i Arbeiderpartiet er kulminasjonen av flere tiår med spenninger mellom nytt og gammelt, mellom ulike samfunnsgrupper og holdninger, og mellom idépolitikk og interesser.

Publisert

Artikkelen er hentet fra temaseksjonen i årets første utgave av Minervas kvartalstidsskrift. Temaet for utgaven er Arbeiderpartiets fall.

Etter Arbeiderpartiets katastrofale kommunevalg i 2019 måtte partileder Jonas Gahr Støre stå til rette på Fellesforbundets landsmøte. Misnøyde partimedlemmer ville ha «partiet sitt tilbake». Men det var også håp: «Hvis Ap igjen blir et arbeiderparti, vil ørnen ta av på nytt.» Partiet syntes å stå ved en skillevei. I dag vet vi at det i regjeringsposisjon har valgt en vei som har ført til ytterligere misnøye og frafall og til historiske lavmål i meningsmålinger. Det stilles spørsmål om partiet nærmest vil bli utslettet som politisk kraftsenter, på samme måte som en del andre sosialdemokratiske partier i Europa. Måtte det gå slik?

Det er klart at Arbeiderpartiets enestående posisjon i den tidlige etterkrigstiden ikke kunne vare i lengden. Fra 1970-årene ble det betydelig færre av partiets tradisjonelle kjernetropper, arbeidsfolk i industri og manuelle yrker, mens utdanningsrevolusjon, vekst i administrasjon og serviceyrker, rasjonalisering og effektivisering, etter hvert også automatisering og informasjonsteknologi kom til å prege et nytt og annerledes Norge. Samtidig sluknet den ilden av klassebevissthet som partiet hadde forsøkt å lede og kanalisere i et bestemt politisk spor, med en visjon om det sosialistiske samfunn som det endelige mål.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS