Vil en rødgrønn regjering stanse rusreformen?

Arbeiderpartiet og Senterpartiet bør avklare om de vil bytte ut bøter og fengsel med sivilrettslige reaksjoner.

Publisert Sist oppdatert

Det begynner å bli få stemmer i norsk politikk som fortsatt vil gi straff og rulleblad til brukere av ulovlige rusmidler. Nylig gikk også samtlige av FNs 31 byråer inn for avkriminalisering, inkludert FNs narkotikabyrå (UNODC). Likevel forblir Arbeiderpartiets og Senterpartiets standpunkt i saken uavklart.

Regjeringen har vedtatt at samfunnets reaksjoner overfor brukere av ulovlige rusmidler skal flyttes fra justis til helse, etter inspirasjon fra Portugals reform i 2001. Dette betyr at befatning med stoffer til eget bruk fremdeles er forbudt, men at brukerne skal møtes med tilbud om hjelp fremfor strafferettslige reaksjoner som bøter og fengsel. I ytterste konsekvens vil sivilrettslige reaksjoner som gebyr kunne gis, men dette vil ikke gi et kriminelt rulleblad.

Foreldede partiprogrammer

Ingen vedtak om ruspolitikk ble fattet på Senterpartiets landsmøte, og det er heller ingen resolusjonsforslag på bordet når APs landsmøte går av stabelen denne helgen.

Ettersom partiprogrammene ikke revideres før 2021, kan AP og SP virke forpliktet til å motsette seg en avkriminalisering når Rusreformutvalgets NOU skal på høring etter nyttår, ettersom begge partier i sine partiprogram fortsatt vil gi “bøter”.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS