NYHET

– Velgerlekkasjen fra regjeringen er uten historiske paralleller

Før valget bygget Sp seg opp på opposisjon mot Solberg-regjeringen. Nå lekker velgerne i titusenvis fra Sp til Høyre. Ingen regjering har noen gang kommet så dårlig ut fra start som denne. Velgerlekkasjen og tap av oppslutning er historisk uten paralleller i Norge, sier Svein Tore Marthinsen i Politisk analyse. Forklaringen ligger verken i strømpriser eller pandemi.

Publisert Sist oppdatert

Mye har blitt skrevet om Høyres problemer, fra nødvendige kursendringer til manglende kontakt med distriktene. Tross dette er Høyre landets største parti, målt i en oppslutning på 25 prosent. Ni av ti av velgerne deres holder også fast på sitt stortingsvalg, skriver Svein Tore Marthinsen i sitt siste Politisk analyse-brev. Høyre har altså en langt høyere lojalitet enn både Ap og Sp, som begge ligger på rundt sytti prosent.

I tillegg henter partiet velgere fra de fleste andre partier, særlig Sp og Frp.

Og tallenes tale er klar. Før valget var mange av Sps velgere opptatt av å få et regjeringsskifte. Nå lekker de i all hovedsak til den utpekte hovedmotstanderen Høyre. 34 000 velgere netto har forlatt Sp til fordel for Høyre. Situasjonen er altså motsatt av før valget. Da gikk velgerne fra Høyre til Sp. På mange måter kan en si at Sp bygde seg opp på opposisjon mot Solberg-regjeringen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS