FRA PAPIRUTGAVEN

Kampen om Ukrainas fortid

Det er full splid mellom ukrainske intellektuelle og russiske motstandere av krigen i Ukraina. I bunn ligger iblant vanskelig artikulerbare tanker om Ukrainas nasjonsbyggingsprosjekt.

Publisert

Artikkelen er hentet fra kulturseksjonen i årets første utgave av Minervas tidsskrift. Tema for seksjonen er: Hvordan velger vi vår arv?

Hvis man skal sette et ansikt på den interne russiske motstanden mot Vladimir Putins regime og mot krigen i Ukraina, må det være Aleksej Navalnyjs ansikt. Han har vært den viktigste opposisjonelle stemmen i Russland siden Boris Nemtsov i 2015 ble skutt og drept i Moskva. I 2020 ble Navalnyj forgiftet av Putin-regimet med nervegiften novitsjok. Han overlevde, og ble behandlet på et sykehus i Berlin – men dro tilbake til Putins Russland, hvor han ble fengslet på basis av helt latterlige anklager. Og i fengsel sitter han ennå. Derfra skriver han, når anledningen byr seg, ukuelige tekster mot Putin og mot krigen – og for et annet Russland.

Man skulle tro at en mann som Navalnyj nøt en eller annen form for popularitet i Ukraina. I så fall er den vanskelig å få øye på. I slutten av januar tvitret for eksempel tidsskriftet Business Ukraine Magazine om Navalnyj. Tweeten trakk frem et fire år gammelt utsagn fra Navalnyj, der han argumenterer for at Putin er en fiende av tanken om «russkij mir» – den russiske verden – fordi han med sine handlinger gjør at befolkningen i Ukraina vender seg bort fra russisk kultur. Og Business Ukraine Magazine ønsker ikke – i likhet med de fleste ukrainere i dag – å tilhøre noen felles «russisk verden».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS