Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj med presidentene fra Litauen, Polen, Latvia og Estland i Kyiv april 2022

Estisk etterretningsrapport avkler fem «myter» om Russlands krigføring

Ifølge estisk etterretning har krigen foreløpig ikke svekket Russland som trussel mot Europa, og Vestens frykt for å eskalere konflikten er overdreven.

Publisert

De tre baltiske landene har en lang og vanskelig historie med Russland. Estland, Latvia og Litauen har tilbragt store deler av fortiden som del av tsar-Russland og Sovjetunionen, har store russiske minoriteter blant sine borgere og er i dag de eneste tidligere sovjetrepublikkene som er blitt NATO-medlemmer.

De tre landene tilhører også minoriteten blant medlemmene som har nådd det såkalte toprosentmålet, altså målet om at samtlige land i alliansen skal bruke minst to prosent av BNP på forsvaret.

Estlands forsvarsdepartement lanserte sist uke en rapport som tar for seg myter og lærdommer fra Russlands krigføring i Ukraina. Ifølge rapporten vil en militær suksess i Ukraina oppfattes som springbrett for å nå videre mål, blant annet Russlands langsiktige mål om å oppløse den rettsbaserte verdensordenen, der stater handler i tråd med et sett med regler de har blitt enige om.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS