Det er vanskelig å være mamma til en ettåring i barnehage

I stedet for barnehageplass for ettåringer bør vi vurdere å utvide foreldrepermisjonen.

Publisert Sist oppdatert

Spedbarn må få lov til å skrike litt, ifølge mine barns oldemor, for skriking bygger opp lungene og setter i gang naturlige prosesser som fordøyelsessystemet.

Babysvømming og babymassasje stod definitivt ikke på timeplanen for oldemors generasjon, men holdningen er ikke tegn på dårlig omsorg. Tvert imot. Som mor var hun svært omsorgsfull og nesten alltid like i nærheten, men siden hun hadde ansvaret for en hel ungeflokk og stod for hushold og matlaging, måtte minstemann finne seg i å vente på tur. Videre var det slett ikke uvanlig at de hadde ansvaret for småbruket mens mennene var ute på fiske. Derfor var det praktisk og nødvendig for de aller fleste kvinnene i hennes generasjon at babyene kunne ligge litt for seg selv og grine.

Men selv om litt babygråt ifølge oldemor hjelper mot det meste, er det en tid for alt: «Når kvelden kommer, har ungen grått fra seg. Men av og til forsetter han fordi han har fått så vondt i stemmebåndene sine,» fortalte oldemor, «og da virker skrikingen mot sin hensikt.»  Den beste medisinen mot såre stemmebånd er varm melk, en teskje honning og en ørliten skvett whiskey.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS