KOMMENTAR

Rapperen Lil Wayne er blant dem som håper på benådning fra Trump i dag.
Rapperen Lil Wayne er blant dem som håper på benådning fra Trump i dag.

Avskjed med nåde

Trumps benådninger er ganske få, men kontroversielle. Trusselen om riksrett legger begrensninger på hva han kan tillate seg i dag.

Publisert Sist oppdatert

I morgen er ikke lenger Donald Trump president, men noe av det siste han vil gjøre er å benåde en lang rekke domfelte. Ifølge New York Times kan vi vente mellom 60 og 100, Fox anslår det til 50-100, mens Washington Post tror det blir flere enn 100. Det er faktisk ikke særlig mange, og frem til nå er Trumps benådninger rekordfå.

Det er vanlig at presidenter benåder, og at det særlig skjer helt på slutten av embetsgjerningen. Benådninger kan i prinsippet skje helt frem til klokken tolv i morgen, da Biden tar over, men det er ventet at de blir offentliggjort i dag.

Vi må skille mellom pardon, som betyr at domfellelsen strykes og fulle borgerrettigheter gjenopprettes, og commutation, som betyr at straffen reduseres eller ettergis, men uten at dommen strykes. Den domfelte regnes altså fremdeles som skyldig, og kan tape rettigheter knyttet til det. Pardon kan også gis på forhånd, altså før en dom er felt, og til og med før en straffeprosess er startet, slik det skjedde da Ford benådet Nixon.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS