NYHET

Storbritannia løsner på regelverket for blodgivere

Menn som har sex med menn skal ikke lenger utelukkes fra å gi blod. Men i Norge mener Helsedirektoratet fremdeles at gruppen utgjør en risiko.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år markerer Verdens helseorganisasjon (WHO) World Blood Donor Day for å skape internasjonal oppmerksomhet rundt blodgiving. Dagen faller på 14. juni, fødselsdagen til den østerrikske legen og nobelprisvinneren Karl Landsteiner, som først beskrev ulike blodtyper.

I år benyttet britiske myndigheter dagen til å endre landets regelverk for blodgivere. Mens tidligere spørreskjemaer spurte potensielle donorer om de tilhørte gruppen menn som har sex med menn (msm), vil nå samtlige blodgivere få individuelle spørsmål om helse, reisehistorikk og seksuell atferd, uavhengig av gruppetilhørighet. Personer som har hatt samme seksualpartner de siste tre månedene, uavhengig av kjønn, vil kunne donere blod.

Storbritannias National Health Service (NHS) kaller regelendringen historisk, og skriver at bloddonasjon nå gjøres mer inkluderende samtidig som blodet er like trygt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS