BØKER

Godt og grundig om behovet for legalisering

Jan Arild Snoen har skrevet normativ debattbok om legalisering av narkotika. «Legaliser! Nå!» er på sitt beste når den er ideologisk, meningsbærende og argumenterende, men blir til tider for beskrivende.

Publisert Sist oppdatert

Jan Arild Snoen har en velutviklet evne til å velge ut nyansert og god empiri. Det preger det han skriver. Legaliser! Nå! er i likhet med tidligere bøker svært rik på faktuelle detaljer som vitner om at forfatteren har satt seg grundig inn i materien. (Jeg anmeldte også hans forrige bok for Minerva). Et rikt kildetilfang kan imidlertid bety at boken til tider er i overkant beskrivende, som nok for noen lesere, slik som D2s anmelder, kan oppleves som tørr oppramsing av fakta, som kan være kjedelig, så fremt du ikke er over gjennomsnittet engasjert i fakta om akkurat denne tematikken. (Noe jeg selv ikke er).

Legaliser! Nå! starter med en lettfattelig gjennomgang av partienes historiske og nåværende standpunkter i rusdebatten, som er nyttig og oversiktlig. Bent Høie (H), som var helseminister i Erna Solbergs regjering, får mye ære for å ha legitimert standpunktet om at brukere av rusmidler ikke skal straffes, men tilbys hjelp. Tidlig avklares også forskjellen på begrepene «avkriminalisering» og «legalisering», som er nyttige distinksjoner i debatter om rusmidler. Snoen synes ikke at rusreform ser ut til å være en prioritet for den sittende regjering, som har antydet at dens eget forslag til reform kan komme i slutten av 2023.

Etter forfatterens politiske redegjørelse er vi over i en deskriptiv empirisk gjennomgang av spørsmålet om hvorvidt rusmidler er farlig. Her argumenterer forfatteren godt for at det er lite sammenheng mellom skade og lovlighet, foruten den skaden (u)lovligheten som følge av kriminalisering selv forårsaker, slik som vinningskriminalitet. Norge er – som kjent – verst i EU når det kommer til rusrelaterte dødsfall, med 85 dødsfall per million innbyggere, målt mot EU-snittet på 16, selv om vi har en mindre liberal ruspolitikk enn mange EU-land.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS