FRA PAPIRUTGAVEN

Hvordan Vesten ble WEIRD

Bruddet med storfamilien endret Vesten psykologisk, ikke bare kulturelt og sosialt.

Mannen som senere skulle bli helgenen Sankt Augustin (bilde) skrev brev til pave Gregor 1. i 597 for å få klarhet i hvilke regler som gjaldt for giftermål. Svaret fra paven skulle få store konsekvenser for Vesten, ifølge forfatter Joseph Henrich.
Publisert

Jeg har aldri tenkt på at jeg er weird, i betydningen annerledes eller rar, men det er jeg helt åpenbart. Jeg kan kjenne meg igjen i de fleste trekkene ved å være weird, som analytisk tenkende, individorientert, stor tålmodighet, ønske om kontroll og glede ved valgfrihet, for å nevne noe. Jeg er nemlig norsk, født og oppvokst i et vestlig demokrati, som i tillegg er protestantisk. Jeg er typisk i Vesten, men en raritet i resten av verden.

WEIRD er nemlig betegnelsen som nå blir brukt om Vestens psykologi: Western, Educated, Industrialised, Rich and Democratic.

Joseph Henrich er antropolog og professor i human evolutionary biology ved Harvard. Han har skrevet boken The WEIRDest People in the World: How the West Became Psychologically Peculiar and Particularly Prosperous.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS