KULTUR

Den nye globaliseringens drivkrefter

BØKER: Det kan være en fordel å forstå den nye globaliseringen før man kritiserer den.

Økonomen Richard Baldwin har skrevet om den grunnleggende økonomiske logikken i globaliseringsprosessen.
Publisert Sist oppdatert

Det er utgitt mange bøker om globalisering siden fenomenet for alvor begynte å bli omtalt og analysert på 1990-tallet. De fleste av dem handler om utvalgte aspekter av utviklingen mot en mer sammenvevd verden, kjennetegnet ved økende grad av økonomisk integrering på tvers av landegrenser og verdensdeler.

Richard Baldwins bok The Great Convergence (2016) er annerledes. Den skiller seg først og fremst ut ved å analysere den grunnleggende økonomiske logikken i globaliseringsprosessen. Dermed hjelper Baldwin oss med å forstå drivkreftene bak det som faktisk skjer, gjennom å gi oss et analytisk redskap som er til stor hjelp i tolkning av både historien og samtiden. Ja, kanskje også som et kompass for våre fremtidstanker.

For eksempel får vi en bedre forståelse for hvorfor den første globaliseringsbølgen i kjølvannet av den industrielle revolusjon, som i hovedsak handlet om bevegelser av fysiske varer fra et land til et annet, bidro til å skape et tydelig skille mellom rike og fattige land, derav begrepet the great divergence.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS