BØKER

Statsbudsjettets mytologi

Stephanie Kelton har skrevet en ambisiøs bok om hva som egentlig setter grenser for offentlig pengebruk. Den er USA-sentrert, men nyttig.

Publisert Sist oppdatert

Det siste tiåret har professor Stephanie Kelton blitt et stort navn i amerikansk økonomisk debatt. Kelton er en slags yppersteprestinne for Modern Monetary Theory (MMT), en relativt ny økonomisk tankeretning om hvilke muligheter og begrensninger som ligger i det monetære systemet.

Ideene har særlig fått fotfeste på venstresiden av det politiske spekteret, og Kelton selv har vært rådgiver for Bernie Sanders. Nå har hun skrevet en bok for lekfolk. Den er både en introduksjon til MMT og et oppgjør med vanlige økonomiske argumenter som Kelton mener er myter eller misforståelser.

Først litt kritikk: Som de fleste bøker er også denne i lengste laget. Kelton sikter høyt, og vil vise hvordan MMT kan løse de forskjelligste problemer. De fleste avislesende nordmenn er (litt for) godt informert om alt som ikke fungerer i USA, og det er kjente toner når Kelton legger ut om et dysfunksjonelt helsevesen, ulikhet, klimakrisen, osv. Dette kan man hoppe over.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS