BØKER

Fellesskapet som forsvant

Anne Applebaum skriver sårt om vennene på høyresiden som ble fiender. Men å redde de gamle fellesskapene er ikke redningen for demokratiet.

Publisert Sist oppdatert

Vi har lest om den før, blant annet i The Atlantic: festen den amerikanske forfatteren Anne Applebaum holdt sammen med ektemannen Radek Sikorski nyttårsaften 1999. Sikorski, som på den tiden var statssekretær i polsk UD, hadde kjøpt et eldgammelt hus på den polske landsbygda. Nå var huset var såvidt ferdig renovert, stuen foreløpig tom. Et perfekt sted for en stor fest.

Det ble en forventningsfull feiring av overgangen fra ett årtusen til et annet, en sånn fest som varer hele natten og til brunsj neste dag. Samtalene, som fortsatte lenge etter at fyrverkeriet hadde sluknet, bar preg av en gryende optimisme. Polen var i ferd med å bli en del av Vesten. Ekteparets venner – mange av dem politikere, journalister og diplomater fra det vi i dag vil kalle høyresiden – følte at de var på samme lag: på vei mot demokratiet, mot en lysere fremtid.

I dag, drøyt to tiår senere, unngår Applebaum flere av festgjestene hvis hun møter dem på gaten. Omtrent halvparten av gjestene snakker ikke med den andre halvparten. Det er utgangspunktet for boken Demokratiets svanesang, som nå er ute på norsk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS