FRA PAPIRUTGAVEN

– Man kan trygt stole mer på summen av enkeltmenneskenes fornuft

Radikalisme blant studenter og svekket tro på det vestlige demokratiet: Slik var verden da Michael Tetzschner kom inn i politikken, og slik er den når han forlater Stortinget. Løsningen er fortsatt mer frihet og mer ansvar.

Publisert

– Først må jeg si noe om dette ordet, politiker. Jeg har aldri sett på meg selv som politiker. Betegnelsen er utvannet. Politikere er de som har stilt til valg for et offentlig verv. Jeg har vært folkevalgt i perioder, men jeg har i perioder også ikke vært det. Samfunnsengasjert har jeg vært hele tiden, Høyre-mann og jurist. Men politiker har jeg vært bare når jeg har hatt offentlige verv.

Det sier Michael Tetzschner når jeg spør om ham om hvordan det er å takke av som politiker etter mer enn et halvt hundre år. I 1973 ble han valgt til formann i Oslo Unge Høyre; nå er han akkurat ferdig – i hvert fall i denne omgang – som fast møtende vararepresentant på Stortinget.

Samfunnsengasjert vil Tetzschner nok fortsette å være. Men første besøk i Høyres Hus var uten politisk intensjon. Oslo Høyre arrangerte «Byens lyseste hoder» – en kunnskapskonkurranse for skolene i Oslo, og Michael Tetzschner var en av to fra KG som deltok. Hans danske familiebakgrunn ga ikke noen preferanse for noe norsk parti, slik som ofte var vanlig. Men nå gikk turen til Stortingsgaten 20. Det må ha gått svært bra, for man kan få inntrykk av at han aldri egentlig forlot bygningen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS