Finnmark skal forsvares

Vi som fortsatt tjenestegjør kan, på tross av hva enkelte hevder, forsikre befolkningen om at Lyngen kan forseres og Finnmark skal forsvares. Det betyr ikke at Hæren er tilstrekkelig utrustet og bemannet for alle fremtidige utfordringer og oppgaver.

Publisert Sist oppdatert

I sine artikler i Minervanett 21. og 30. mai går tidligere forsvarssjef Sverre Diesen langt i å antyde at vi som forsvarer landet i dag, og særlig de av oss som tjenestegjør i Hæren, er enfoldige tradisjonalister som ikke har forstått hva moderne militære operasjoner dreier seg om. Han gjør harselas med kompetansen til en våre dyktigste offiserer, tidligere sjef for Telemark bataljon, oberstløytnant Terje Bruøygard. Vi fremstilles som pinnsvin i hoppeslott: Som om vi sitter stille, lukker øynene og håper at problemet går over.

Spørsmålet som diskuteres, er hvorvidt det gir mening å innrette Hæren med tanke på å kunne forsvare Finnmark med bakkestyrker mot en eventuell russisk aggresjon. Diesen mener nei, og begrunner det med at Hæren ikke vil nå frem forbi Lyngen-defileet mot Finnmark, uten større stående hærstyrker i Finnmark. Dette mener han er økonomisk urealistisk og sikkerhetspolitisk krevende overfor Russland. Derfor fremstiller han Hæren som utdatert og ubrukelig til en krig i Norge.

Der tar vår tidligere sjef grundig feil.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS