Britt Wray gir et sympatisk portrett av en generasjon som bryr seg, samt en slags manual for hvordan man skal håndtere tungsinnet på en stadig varmere planet. Men hun avstår fra å korrigere utbredte dommedagsscenarioer.

Ok, doomer!

Er klimaangst produktivt?

Publisert Sist oppdatert

Teglsteinstak. Gul fasade uten dilldall. Og granskævv i oppkjørselen.

Til forskjell fra Ivy League-universitetene på USAs østkyst med sine greske søyler, forgylte, latinske visdomsord på fasaden og overdådige Beaux Arts-stil, er det flatbygde Stanford University-campuset en sober affære. Å si at det glir inn i landskapet, er å overdrive, men det skiller seg ikke nevneverdig fra de gamle misjonsstasjonene og vaquero-ranchene i California.

Så kalles også Stanford The Farm, uten at det dermed er sunt bondevett og jordnærhet en forbinder med institusjonen. Høytflyvende tech-bros som Elon Musk, Google-grunnlegger Sergey Brin og Peter Thiel ble alle avlet frem her, og det akademiske bruket er derfor blitt et obligatorisk stoppested for enhver som ønsker å dissekere internetts mørke hjerte. På veien kan en, paradoksalt nok, eller kanskje ikke så paradoksalt likevel, gjerne møte en representant fra motkulturen, eller en sivilisasjonskritiker. Blant dem er Stanford-professoren Paul Erlich, som i 1968 fikk en generasjon hippier til å skjelve i cordfløyelsesbuksene med kioskvelteren Population Bomb, der han fremskrev global nedkjøling (!) og verdensomspennende sultkatastrofer utover 1970-tallet. At beregningene ikke satt midt i sikringsboksen, har øyensynlig ikke gjort ham mindre relevant. Nylig ble han portrettert i en 60 Minutes-episode, der han uttalte at menneskeheten trenger fem jordkloder, hvis en skal opprettholde levestandarden fremover.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS