Per-Kristian Foss.
Per-Kristian Foss.

Riksrevisor Foss reviderte seg selv

Per-Kristian Foss var inhabil i Riksrevisjonens arbeid med Stortingets byggeprosjekt. Likevel ledet han arbeidet i seks måneder.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for at Per-Kristian Foss satt i presidentskapet som satte i gang Stortingets byggeprosjekt, var han selv involvert i utarbeidelsen av Riksrevisjonens rapport om byggeprosjektet. Dette bekreftes gjennom uavhengige kilder Minerva har snakket med, og dokumenter Minerva har fått innsyn i.

I en gjennomgang av kronologien i Stortingets byggeprosjekt som Minerva tidligere har gjennomført, fremkommer det at flere av de mest kritiske avgjørelsene for Stortingets byggeprosjekt, ble fattet i perioden 2009–2013 da Per-Kristian Foss var andre visepresident i Stortinget.

Inhabil

Etter å ha forlatt Stortinget etter 32 år ble Per-Kristian Foss riksrevisor fra 1. januar 2014. På grunn av sin tidligere rolle som andre visepresident i Stortinget ble han erklært inhabil i saken om Stortingets byggeprosjekt. Dette opplyses det også om på side 15 i Riksrevisjonens rapport:

Riksrevisor Per-Kristian Foss satt som andre visepresident i Stortingets presidentskap i perioden fra 8. oktober 2009 til 30. september 2013. Foss er inhabil i saken om Stortingets byggeprosjekt og fratrådte under den videre behandlingen. Karl Eirik Schjøtt-Pedersen overtok saksansvaret, også oppgavene som daglig leder i hele saksforholdet inkludert personal- og ressursansvaret, og gjennomgikk på nytt blant annet grunnlaget og premissene for de konklusjonene som kommer fram i rapporten.

Foss har likevel tidligere blitt kritisert for sin opptreden i forbindelse med Stortingets byggeprosjekt. Den 30. mai 2017 lot han seg intervjue om byggeprosjektet på NRK-programmet Torp, en uke før rapporten ble avgitt av Riksrevisjonen den 6. juni 2017. 

Den gangen ble Foss kritisert for å lekke fra en rapport han formelt sett ikke skulle kjenne innholdet til, ettersom det var nestleder Karl Eirik Schjøtt-Pedersen som håndterte rapporten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS