SPALTIST

Se mot nord!

Resultatene av Canadas legaliseringen av cannabis i 2018 begynner å bli tydelige. Det svarte markedet krymper stadig. Bruken øker noe, men ikke blant unge.

Publisert Sist oppdatert

Amerikanske delstater har, helt siden Colorado legaliserte cannabis i 2014, vært det mest brukte referansepunktet både for tilhengere og motstandere av en mer liberal narkotikapolitikk. Men USA skiller seg betydelig fra Europa på mange måter. Kombinasjonen av fortsatt føderalt forbud og legalisering i snart halvparten av delstatene skaper også spesielle utfordringer. Selskapene som selger stoffene har for eksempel store problemer med å benytte normale banktjenester, noe som fører til at store deler av omsetningen betales kontant. Det skaper sine egne kriminalitetsutfordringer i et stadig mer kontantløst samfunn.

For Norge og Europa kan det derfor være mer relevant å rette blikket litt lenger nord. Canada legaliserte cannabis for drøyt fire år siden. De særamerikanske utfordringene bortfaller, og Canada er på mange måter i en slags mellomstilling mellom Vest-Europa og USA. Voldskriminaliteten er lavere enn i nabolandet i sør, og velferdsstaten mer utbygd, blant annet med et heldekkende offentlig helsevesen. Men bruken er langt mer utbredt i Canada enn i Norge og de fleste europeiske land.

I oktober ble en statlig evaluering av erfaringene så langt offentliggjort. Også i Norge har Canada fått mer oppmerksomhet gjennom den debatten som har fulgt i kjølvannet av Willy Pedersens kronikk i Aftenposten 19. januar, der han bygger på denne evalueringen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS