─ USAs fremtid er populismen

Den folkelige misnøyen med nedlatende eliter er en viktig forklaring på Trumps valgseier, mener Charles Murray. Og demokratene må gjenfinne sin populistiske appell gjennom en ny Bill Clinton.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av april besøkte den fremtredende amerikanske samfunnsforskeren Charles Murray Norge. Han holdt blant annet en innledning om forklaringer på Trumps valgseier og veien videre i amerikansk politikk på et frokostmøte hos Civita. Minerva snakket med ham om elitisme og populisme i USA etter dette møtet.

Murray innledet med å karakterisere valget av Trump som en milepæl, og ikke av den gode sorten. Han har hele tiden vært sterkt kritisk til Trump, som han mener er ”moralsk og temperamentsmessig uegnet til å være president i USA”, som han sa det hos Civita.

Det forhindrer ikke at han har forståelse for mange av Trumps velgere. I en artikkel publisert i Wall Street Journal allerede 12. februar 2016 presenterte han en analyse som han i grove trekk gjentar nå. Allerede andre setning slår an tonen, og han innledet på samme måte hos Civita: ”Trumpismen er et uttrykk for den legitime harme som mange amerikanere føler over den retningen som landet har tatt”.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS